Opleiding LOTUS-slachtoffer

In de opleiding tot LOTUS-slachtoffer leer je grimeren, ensceneren en acteren van verschillende verwondingen en ziektebeelden.
De opleiding wordt afgesloten met een landelijk examen. Ben je in het bezit van een eerstehulpdiploma van Het Oranje Kruis, dan doe je LOTUS-examen bij Het Oranje Kruis. Ben je in het bezit van het certificaat eerste hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis, dan doe je examen bij het Nederlandse Rode Kruis. De examendata vind je uiteraard op de websites van de beide instanties, maar je vindt ze ook op de website van de organisatie LOTUS.

Wat verwachten wij van je?
* Je bent in het bezit van een geldig diploma of certificaat eerste hulp van respectievelijk Het Oranje Kruis of het Nederlandse Rode Kruis.
* Je bent gezond.
* Je bent gemotiveerd en kunt improviseren.
* Je kunt je eigen prestatie kritisch beoordelen.
* Je kunt zelfstandig, maar ook in teamverband werken en weet feedback te waarderen.
* Je respecteert de algemene normen en waarden.
* Je kunt onderscheid maken tussen spel en werkelijkheid en je weet je eigen veiligheid te bewaren.

Wat mag je van ons verwachten?
Wij werken volgens het laatste druk van het LOTUS-leerboek, waarin de volledige lesstof beschreven staat. Dit leerboek krijg je bij de aanvang van de cursus. De vereniging heeft gediplomeerde instructeurs die werken volgens de huidige richtlijnen van Het Oranje Kruis en de organisatie LOTUS. Daarnaast wordt onze kring medisch geschoold door Reggie Diets, hij is Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg/OvD-G Veiligheids & Gezondheidsregio Gelderland Midden.

Informatieavond
Elke opleiding beginnen we met een informatieavond gevolgd door één proefles. Aan deze informatieavond zijn geen kosten verbonden, maar we vinden het wel fijn als je je van te voren aanmeldt.

Cursuskosten
De kosten van de opleiding zijn € 900,–,  inclusief éénmalig de examenkosten.
Het cursusgeld wordt voldaan voor de start van de opleiding.

In de kosten van de opleiding is inbegrepen het LOTUS-leerboek en een basisset grimematerialen. Je zorgt zelf voor een grimekoffer en aanvullende materialen.
Op de eerste cursusdag geven we aan welke materialen je zelf mee moet brengen (en eventueel aanschaffen).

Waar en wanneer?
Onze lessen vinden plaats in de Van der Knaaphal aan de Burgemeester Cees van der Knaapweg 10, 6717 VZ Ede.

Deelnemers.
We starten een cursus altijd bij een minimum van 9 cursisten.

Hoe vaak mag/moet je als LOTUS-slachtoffer optreden?
Daar ben je natuurlijk helemaal vrij in. Er zijn LOTUS-slachtoffers die alleen voor hun eigen EHBO-vereniging spelen, maar er zijn ook LOTUS-slachtoffers die overdag veel tijd besteden aan optredens. Via onze digitale agenda kun je je aanmelden voor een optreden, je bepaalt zelf hoe vaak en wanneer je beschikbaar bent.
Als cursist mag je nog niet alles spelen, maar in de loop van de opleiding krijg je voldoende gelegenheid om alvast de praktijk te proeven tijdens oefeningen en inzetten. Je wordt daarbij altijd begeleid door een ervaren LOTUS-slachtoffer en je instructeur.

Geldig houden van je diploma of certificaat LOTUS
Als je in het bezit bent van een diploma of certificaat LOTUS ga je jezelf verder ontwikkelen door middel van herhalingslessen. Zo houd je je competentie op peil.
Van de 9 herhalingslessen die we per seizoen plannen, moet je er tenminste 6 bijgewoond hebben, om je certificaat of diploma geldig te houden. Tegenwoordig geven we ook opleidingen en herhalingslessen op zaterdag, naast onze reguliere avondlessen. In onze herhalingslessen leer je – naast de reguliere lesstof uit het LOTUS-leerboek – ook andere letsels zoals hartfalen, beroerte, grotere verwondingen, ziektebeelden en uitgebreide brandwonden.
Onze instructeurs bepalen of je competent bent en blijft om voor verlenging van je diploma of certificaat LOTUS in aanmerking te komen.

Geldig houden van je diploma of certificaat eerste hulp
Naast het bijhouden van je LOTUS-competentie blijft altijd de verplichting om je eerstehulpdiploma of -certificaat geldig te houden. Dat doe je bij je eigen EHBO-vereniging of Rode Kruisafdeling.